Saturday 28 April 2012

Kari ikan

Assalamu'alaikum.

Kari kegemaran Abah .. tau la orang utara..depa pangge gullai.
Masa muda2 dulu Ummi x suka makan kari..sekarang dah suka..dah boleh masak lg..wp x setanding gulai Atuk Perlis. Yg penting Abah dan anak2 suka.

Cara Ummi buat cam kat bawah ni.. tak letak santan ye spt yg diarahkan oleh CEO keluarga kita. Kalau anak2 nak tiru blh je..x pun google je.

Bahan
ikan - kuantiti dan jenis ikan ikot suka
herba campuran (ada jual di Mydin Kota Seriemas)
1/2 biji bawang besar saiz S - hiris halus
3 ulas bawang putih - hiris halus
1 biji tomato - potong 4
2 tangkai daun kari - lurut, buang tangkai

1 paket rempah kari 
1 kole kecik air
1 sudu besar asam jawa - campurkan dgn sedikit air
sedikit garam

Cara
1. Tumis herba campuran, bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan tomato, daun kari, rempah kari dan gaul rata.
3. Masukkan air.
4. Bila air mendidih, masukkan ikan.
5. Bila ikan dah masak, masukkan air asam jawa dan garam.

Tip
1. Boleh tambah sayur spt bendi, tomato ataupun terung.
2. Nak bagi pekat blh je letak santan/susu cair 1/2 cawan je ya.

<gambar>

No comments:

Post a Comment