Monday 18 February 2013

Lasagna


Assalamu'alaikum.



Resepi asal Ummi dapat dari Azlita.
Cume Ummi ubahsuai siket ikot cite rase Ummi dan ikot ape yg ade di dapo.

Red Sauce
1/2 bawang holland - diced
2 bawang putih - cincang
1 paket daging kisar
1 botol kecil sos prego
3 cawan air
2 tomato - dadu
2 batang celeri - dadu
cendawan - dadu
Olive oil
Garam, lada sulah, lada hitam
Cara :
1. Tumis bawang holland, bawang putih menggunakan olive oil.
2. masukkan daging kisar hingga masak.
3. Masukkan air, sos prego hingga mendidih.
4. Masukkan celeri, cendawan dan tomato, masak sebentar, tutup api. Ketepikan.
* Blh gantikan olive oil dgn minyak masak.
   Utk sayur blh juga masukkan karot dan capsicum.

White sauce
1 sudu besar butter
4 sudu besar tepung gandum
1 1/2 cawan fresh milk
100g cheddar cheese
Cara :
1. Cairkan butter dlm periuk, atas api.
2. masukkan tepung gandum, kacau rata.
3. Alihkan periuk dari api, masukkan fresh milk, kacau rata.
4. Letak periuk semula atas api, masukkan cheddar cheese, gaul rata, tutup api. Ketepikan.

Cara buat lasagna
1. Lenser loyang 8" X 8" menggunakan butter.
2. Susun selapis kulit lasagna dlm loyang.
3. Curahkan selapis red sauce hingga kulit lasagna tenggelam.
4. Curahkan selapis white sauce atas red sauce.
5. Ulang 2-4 hingga habis. Pastikan lapisan paling atas adalah white sauce.
6. Tabur mozarella.
7. Bakar guna suhu 150 celcius selama 40 minit.
* kulit lasagna tidak perlu direbus terlebih dahulu. Semasa bakar, red sauce akan melembutkan kulit lasagna.  Boleh je gantikan Loyang dgn caserol pyrex kalau nak bagi nampak cantik.




No comments:

Post a Comment