Saturday 18 May 2013

Seafood Goreng Berkuah

Assalamu'alaikum.

Seperti biasa bila dah berkumpul anak2, mula nak buat makan2. So mlm tadi buat grill n steamboat. Tak yah g Red Wok..buat kat rumah lg seronok.. Abah beli macam2 bahan tp las2 tak abis. Sebenarnya seronok berkumpul..bukan nak makan sangat pun (Ummi la..). Yang belen2 tu masuk peti sejuk. Esoknya makan tengahari jadilah Seafood Goreng Berkuah. Ni Daya yg buat Ummi jadi sifu x bertauliah..main campak2 je.

Bahan
Seafood (ketam, lala, sotong dll)
1 labu bawang besar - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
2 biji cili merah - kisar
5 biji cili api - kisar
2 inci halia muda - hiris memanajang
2 batang serai - ketuk
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos tomato
sepokok daun ketumbar - hiris

Cara
1. Tumis bahan kisar, halia dan serai.
2. Masukkan sos tiram, sos tomato dan akar ketumbar.
3. Masukkan ketam, gaul rata hingga masak.
4. Masukkan lala, gaul rata hingga masak.
5. Masukkan sotong, tabur daun ketumbar, gaul sebentar, tutup api.

No comments:

Post a Comment