Tuesday 27 December 2011

Mashed Potato & Black Pepper Sauce

Assalamu'alaikum.

Anak2 sangat suka. Setelah google, Ummi berkenan pd resepi dari potret kasih. Tk Wana. Cuma Ummi adela ubahsuai sikit ikut citarasa Ummi. Resepi yg diubahsuai tu spt di bawah :


Mashed Potato
Bahan :
6 biji Russet Potatoes
1 sudu kecil butter
1/2 cawan fresh milk
sedikit lada sulah & garam

Cara :
1. Kupas kentang, potong 8, masukkan dlm periuk. Tambah air sama paras dgn
    kentang. rebus hingga air agak kering sedikit.
2. Lenyek kentang menggunakan pelenyek kentang spt dlm gambar di bawah.
3. Tambah butter, lada sulah, garam dan fresh milk dan gaul rata.
4. Sedia utk dimakan.

 Masukkan kentang dlm bekas berlubang tu..
 Tutup bekas berlubang dgn penutup di sebelah kiri..
Tangkupkan dan terus lenyek kentang.

Alat ni boleh juga digunakan utk lenyek pisang dan utk buat biskut sarang semut.

Black Pepper Sauce

Resepi ni Ummi amik dari potretkasih juga, cuma Ummi ubahsuai sikit.

Tk Wana..banyak Wana dpt pahala. Semoga Wana dimurahkan rezeki dan beroleh anak2 yg soleh & solehah.

Bahan :
2 bawang besar - dadu
2 sudu besar butter
4 sudu besar tepung gandum
1 liter air
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar lada hitam - blend halus
1 kiub ayam
sedikit garam
Hirisan cendawan shitake segar

Cara :
1. Tumis bawang besar menggunakan butter.
2. Masukkan tepung gandum hingga keperangan.
3. Masukkan air, sos tiram, sos tomato, kicap, lada hitam, kiub ayam, dan garam hingga mendidih. 
4. Sejukkan dan blend kesemuanya hingga halus.
5. Masukkan bahan blend dan cincangan cendawan ke dlm periuk, masak lagi hingga mendidih.
6. Jika sauce tak pekat, masukkan tepung jagung yg telah dilarutkan dlm air. Kacau rata. Tutup api.

No comments:

Post a Comment