Sunday 13 October 2013

Nasi cendawan

Assalamu'alaikum.


Nasi ni Ummi masak tengahari tadi, bersama ayam bakar, salad dan sos black pepper. Nampak cam gabungan yg tak berapa kena tapi bila dah kumpul ramai2, habis licin.. Ayam bakar Ummi ikut resepi di sini tapi Ummi tambah karot, kentang dan bawang Holland. Bakar dlm oven je. Kentang Ummi rebus dulu dlm pressure cooker, bila dah berdesir, biar 10 minit terus tutup api. 

 Ayam bakar..lebih elok kalau biarkan dlm oven hingga garing.



Bahan
2 cawan beras basmathi - rendam 30 minit, toskan
3 cawan air
100g cendawan - hiris nipis
1 biji bawang besar - hiris
1 inci halia - hiris
2 kulit kayu manis
3 bunga lawang
3 biji buah pala - tumbuk
2 sudu besar ketumbar biji - kisar halus
1 biji cili merah - hiris
1 biji tomato - cincang
sedikit serbuk kunyit, garam
daun ketumbar
2 sudu besar minyak sapi
Cara
1. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, dan buah pala.
hingga wangi.
2. Masukkan serbuk ketumbar, gaul.
3. Masukkan cili dan tomato, gaul.
3. Masukkan cendawan, gaul.
3. Masukkan beras, serbuk kunyit dan garam. Gaul rata. Tutup api.
4. Pindahkan campuran beras ke dlm rice cooker, masukkan air,  daun ketumbar, masak seperti biasa. 

No comments:

Post a Comment