Saturday 5 April 2014

Souffle Japanese Cheese Cake

Assalamu'alaikum.

Hari ni anak2 sume diet..x nak mkn nasik. Pagi sandwich telur sorg 2 keping. Tgh hari spagheti. Ummi buat juga dadih laici..sbb atok suka laici dan makanan yg sejuk2.

Mlm ingatkan Ummi nak masak asam pedas ikan mayong..bersemangat pagi tadi beli ikan mayong kt Zemart. Tengok2 anak2 ckp awal2 x nak mkn sbb nak diet. So Ummi pon try la buat dessert nak bg perabih stok yg dah nak expired. Resepi asal Ummi dpt dari sini. Tp mcm biasa Ummi ubahsuai ikot apa yg ada di dapur.

Bahan
125g cream cheese
120g white choc - potong kiub
140g telur putih
60g telur kuning
1 sudu kecil vanilla extract

Cara
1. Alaskan dasar loyang dgn parchment paper. Tepi loyang sapukan dgn butter. Keliling loyang alaskan dgn aluminium foil. Ketepikan.
2. Asingkan putih dan kuning telur. Masukkan putih telur ke dalam fridge.
3. Masukkan choc ke dlm periuk bertangkai.
4. Panaskan air dlm periuk hingga didih. tutup api. Letak periuk bertangkai di atas periuk tadi.
    Kacau choc hingga smooth.
5. Masukkan cream cheese ke dlm periuk bertangkai, kacau hingga smooth.
6. Alihkan periuk bertangkai dari periuk air panas. Masukkan telur kuning dan kacau rata menggunakan hand whisk. Ketepikan.
7. Pukul putih telur hingga soft peak.
8. Masukkan 1/3 dari putih telur ke dlm campuran cream cheese, kacau rata. Ulang utk 1/3 lg. Akhir sekali masukkan baki 1/3.
9. Masukkan 1/3 dari adunan ke dlm loyang tadi. Paipkan rasberi filling. Ulang utk 1/3 adunan lg. Akhir sekali tuang baki 1/3.
10. Letakkan loyang dalam baking tray. Masukkan kedua2nya ke dlm oven yg telah dipanaskan 170 celcius.
      Tuang air panas ke dlm baking tray. Bakar selama 

No comments:

Post a Comment