Sunday 30 October 2011

Kisah ikan masak sambal dan lala goreng

Assalamu'alaikum.

Hujung minggu lepas Atuk Perlis bermalam di rumah kita.
Ummi buat ikan masak sambal, lala goreng dan sup taugeh.
Ikan masak sambal ni arwah Atuk Muar panggil kerutuk ikan. Resepi yg Ummi amalkan spt di bawah..

6 ekor ikan - Ummi biasa guna ikan kembong/sardin
sebiji bawang besar - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1/2 inci halia - kisar
1/2 inci lengkuas - kisar
2 batang serai - ketuk
3 senduk kecil cili kisar
garam & gula

Cara:
1. Gaul ikan dgn garam & kunyit, kemudian goreng, ketepikan.
2. Tumis bahan kisar hingga wangi.
3. Masukkan serai dan cili kisar hingga terbit minyak.
4. Perasakan dgn gula & garam.
5. Masukkan ikan goreng tadi, dan gaulkan sebentar.


1st time sepanjang perkahwinan Ummi dgn Abah (20 tahun) Atuk Perlis cakap sedap pd masakan Ummi..terharu you..Ummi abadikan gambar ikan sambal ni dlm blog ni.
Apa2 pun Ummi masak bukan utk jet sesape..tapi agar keluarga kita dapat menikmati makanan yg bersih dan berkhasiat.


Lala goreng..Atuk Perlis tanya bubuh apa (resepinya..). Ummi abadikan juga gambar lala goreng ni dlm blog ni. Resepi yg Ummi amalkan spt di bawah..









1 kg lala
1 biji bawang besar - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
5 biji cili merah - kisar
3 inci halia muda - hiris
2 batang serai - ketuk
1/2 sudu kecil sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 cawan air
sedikit daun ketumbar

Cara :
1. Tumis bawang kisar, halia muda dan serai hingga wangi.
2. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato.
3. Tambah 1 cawan air hingga mendidih.
4. Masukkan lala dan gaul rata. (Tak perlu letak garam).
5. Bila dah masak, tutup api, taburkan daun ketumbar dan gaul rata.

No comments:

Post a Comment