Kek ni Anan yg buat cuti bulan 12. Tahniah Anan!
Bahan A
250 g Philadelphia cream cheese
25 g gula halus
3 biji telur kuning
3/4 sudu kecil strawberry emulco
Cara : Beat cream cheese till fluffy. Tambah gula halus hingga kembang. Masukkan telur kuning sebiji demi sebiji dan pukul lg dgn kelajuan sederhana. Masukkan strawberry emulco dan pukul lg. Set aside.
Bahan B
3 biji telur putih
50 g gula
sedikit perahan lemon
Cara : Pukul telur putih hingga berbuih. Masukkan gula dan pukul lg hingga bertanduk. Masukkan perahan lemon dan pukul lg.
Bahagian C
3 biji buah strawberry - potong dadu.
Bahan D
Strawberry puri. Bahan dan cara membuatnya blh refer di sini.
Cara
1. Panaskan oven 160 Celcius.
2. Balut bhgn luar bekas spring foam dgn aluminium foil. Lenserkan bhgn dalam dgn butter. Set aside.
3. Campurkan bahan A dan Bahan B, kaup balik. Campurkan Bahan C, kaup balik.
4. Tuangkan dalam bekas springfoam.
5. Letakkan bekas springfoam dlm dulang pembakar.
6. masukkan dulang tadi dlm oven dan tuang air panas dlm dulang tadi. Tutup oven. Cara bakar ini dinamakan 'steam bath'. Bakar selama 1 jam.
7. Tutup suis oven, renggangkan sedikit penutup oven hingga kek sejuk.
8. Masukkan kek dlm fridge 3-4 jam.
9. Keluarkan kek, hias dgn Bahan D dan blh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment