Triffle ni anak2 suka..walaupun tak secantik dan secomel yg Mat Gebu dan Wana Yusof buat. Resepi asal dari 2 blogger ni : tiffinbiru dan potretkasih. Cuma Ummi ubahsuai ikot apa yg ada di dapur dan ikot suka hati Ummi je.
3 sudu besar tepung kastad
3 sudu besar gula
3 cawan fresh milk
1 sudu kecil serbuk jeli
500 g air
1 paket swiss roll
1 cawan air gula (air masak yg telah dibancuh dgn 1 sudu besar gula putih-bg menggantikan jus cocktail)
beberapa biji buah strawberi - potong dadu (bg menggantikan buah cocktail dlm tin)
Cara
1. Campurkan tepung kastad, susu dan gula serta gaul rata. Masak hingga menggelegak dan pekat. Tutup api dan ketepikan.
2. Bancuh jeli ke dalam 500 ml air. Masak hingga mendidih. Tutup api dan ketepikan.
3. Potong swiss roll, susun dlm bekas transparent.
4. Basahkan swiss roll dgn secawan air gula.
5. Tuang kastad ke atas swiss roll. Sejukkan sebentar dlm fridge.
6. Tabur potongan strawberi atas kastad.
7. Tuang jeli atas potongan strawberi.
8. Simpan semalaman dlm fridge.
Boleh makan balik dari sekolah keesokannya..
Susun swiss roll dlm bekas, basahkan dgn air gula (kaedah 3 dan 4)
Tuang kastad atas swiss roll (kaedah 5)
Tabur potongan strawberi atas kastad (kaedah 6)
No comments:
Post a Comment