First time buat pavlova..alhamdulillah menjadi..suka sangat2.
Agak dah lama juga anak2 minta buat pavlova ni. Tengok kt internet cam best jer.
Hari ni baru diberi kekuatan utk membuatnya. Tara...
4 biji putih telur
3/4 cawan gula kastor
2 sudu kecil cuka
2 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar tepung jagung
Cara
1. Panaskan oven 180 celcius.
2. Putar putih telur dengan kelajuan tinggi hingga berbuih.
3. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil putar hingga kental.
4. Masukkan cuka dan esen vanilla, putar lagi.
5. Masukkan tepung jagung yg telah diayak, gaul rata menggunakan spatula.
6. Masukkan adunan ke dlm piping bag dan bentukkan mengikut kreativiti masing2.
7. Masukkan dlm oven, kurang kan suhu hingga 130 celcius. Bakar selama 1 jam 20 minit.
8. Tutup suis oven dan renggangkan sedikit pintu oven sehingga pavlova shell sejuk.
9. Simpan shell dlm bekas kedap udara.
sdppppnyyyeeee...nak2.. nyum2.. ;)
ReplyDelete