Assalamu'alaikum,
Setelah mencuba beberapa resepi, ni lah resepi yg paling Ummi suka. Bukan Ummi je yg suka, Abah, Anan dan kawan2 Ummi pun suka dgn Kek Buah kukus ni. Lepas ni Ummi akan menggunakan resepi ni setiap kali bila buat kek buah kukus. Resepi asal Ummi ambil di sini.
Setelah mencuba beberapa resepi, ni lah resepi yg paling Ummi suka. Bukan Ummi je yg suka, Abah, Anan dan kawan2 Ummi pun suka dgn Kek Buah kukus ni. Lepas ni Ummi akan menggunakan resepi ni setiap kali bila buat kek buah kukus. Resepi asal Ummi ambil di sini.
Bahan
250 g butter - Ummi guna Anchor
45g gula
2 1/2 cawan gula - utk buat gula hangus
2 eggs
2 eggs
250 g tepung gandum
2 sudu besar tepung gandum - utk gaul pada buah2an kering
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh serbuk buah pala
150g mix fruit
100g ceri merah + ceri hijau + kulit limau
Cara
100g ceri merah + ceri hijau + kulit limau
Cara
1. Gris 2 baking tin 6 X 6 in dan alaskan dgn kertas. Set aside.
2. Campurkan tepung, cream of tartar, soda bikatbonat dan serbuk buah pala, gaul rata, ayak.
3. Gaulkan campuran buah2an kering dengan 2 sudu besar tepung gandum. Set aside.
4. Masak air untuk kukus.
5. Beat butter n 45g sugar till fluffy menggunakan Kitchen Aid. Masukkan telur, pukul, satu demi satu.
6. Masukkan campuran mix fruit dan tepung, beat perlahan sebentar hingga bercampur menggunakan Kitchen Aid.
7. Masukkan tepung gandum, gaul rata menggunakan senduk kayu.
8. Panaskan 2 1/2 cawan sugar atas api hingga warna jadi perang dan semua gula cair.
9. Curahkan gula hangus yg masih panas ke dlm batter (no 7). Gaul rata menggunakan Kitchen Aid.
10. Masukkan batter ke dlm 2 baking tin.
11. Kukus 4 jam.
2. Campurkan tepung, cream of tartar, soda bikatbonat dan serbuk buah pala, gaul rata, ayak.
3. Gaulkan campuran buah2an kering dengan 2 sudu besar tepung gandum. Set aside.
4. Masak air untuk kukus.
5. Beat butter n 45g sugar till fluffy menggunakan Kitchen Aid. Masukkan telur, pukul, satu demi satu.
6. Masukkan campuran mix fruit dan tepung, beat perlahan sebentar hingga bercampur menggunakan Kitchen Aid.
7. Masukkan tepung gandum, gaul rata menggunakan senduk kayu.
8. Panaskan 2 1/2 cawan sugar atas api hingga warna jadi perang dan semua gula cair.
9. Curahkan gula hangus yg masih panas ke dlm batter (no 7). Gaul rata menggunakan Kitchen Aid.
10. Masukkan batter ke dlm 2 baking tin.
11. Kukus 4 jam.
No comments:
Post a Comment