Saturday 8 November 2014

Talam Tokyo

Assalamu'alaikum.



Ummi suka sangat2 kuih ni. Ummi memang suka kuih yg sagu based. First time makan masa meeting di ofis. Kuih ni terdiri dari 2 lapis. Lapis atas sama mcm kuih seri muka. Lapis bawah adalah campuran sagu biji, suhun, kelapa, santan dan sedikit garam. Resepi adalah seperti di bawah.

Lapisan Bawah
Bahan
150g sagu biji - cuci, rendam 30 minit, toskan.
30g suhun - potong kecil, rendam 30 minit dgn air suam, toskan
50g kelapa parut
50ml santan
150ml air
1/4 sudu teh garam
Cara
1. Satukan semua bahan di atas, gaul rata.
2. Masukkan ke dlm loyang yang telah disapu minyak, ratakan.
3. Kukus 30 minit.

Lapisan Atas
Bahan
250ml air
7 helai daun pandan
150ml santan
2 biji telur
120g gula pasir
50g tepung kastad
1/4 sudu teh garam
Cara
1. Blend daun pandan dengan air, tapis.
2. Blend semua bahan, tapis, masak hingga berwap (x perlu lama)
3. Tuang semua bahan lapisan atas, ke atas lapisan bawah dlm loyang.
4. Kukus 30 minit.
5. Sejukkan, masukkan dlm fridge, baru potong.

** Lepas ni kalau nak buat lagi, Ummi akan guna 4 helai daun pandan je sbb kalau guna 7 helai baunya terlalu wangi.

No comments:

Post a Comment