Saturday, 1 November 2014

Kek Coklat

Assalamu'alaikum,

Masa birthday Luqman Ummi buat kek choc moist. Baru kukus 10 minit api dah padam. Tak menjadilah jawabnya.

Rasa x puashati..buat lagi versi bakar lak, bawakan utk Mursyid sekali. Nak SPM dah budak tu. G lawat dia, bagi kata2 semangat, bg air zamzam, air yasin, pastikan semua keperluan utk exam ready.

Ummi suka dgn kejadian kek ni..lembut, moist dan tak berapa manis. Ummi akan terus gunakan resepi ni kalau nak buat Kek Choc Moist. Setiap kali kalau nak buat kek, Ummi akan gunakan butter Farmcow dan serbuk koko Van Houten. Kalau nak buat cookies baru guna butter Anchor.


Resepi seperti di bawah :

250g butter
1 cawan gula perang
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
2/3 cawan susu pekat
1 1/4 cawan tepung kek
1 sudu kecik baking soda
1 sudu kecik soda bikarbonat
3 biji telur saiz A
1 sudu kecik vanilla essence

Cara
1. Cairkan butter atas api, masukkan gula perang, susu cair, susu pekat dan serbuk koko.
    Kacau sentiasa menggunakan whisk hingga gula hancur. Sejukkan.
2. Pukul telur menggunakan kitchen aid hingga kembang. Masukkan ve, pukul lagi sebentar.
3. Ayak tepung kek, baking soda dan baking powder. Ketepikan.
4. Masukkan campuran butter ke dalam mangkuk telur. Pukul perlahan hingga bercampur.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan, kacau rata menggunakan whisk.
6. Masukkan adunan ke dalam loyang 8" X 8".
7. Bakar menggunakan suhu 170 celcius selama 50 minit.

No comments:

Post a Comment