Tahun ni Ummi berazam utk jaga pemakanan kita, kurangkan kolestrol.
Kurangkan buat biskut dan kek. Kurangkan penggunaan santan dan minyak..juga
bila masak kurangkan kuantitinya. Oleh sbb Ummi Abah dah semakin berpengalaman .. bukan tua ya..kenalah kurangkan makan. Selama ni Ummi selalu bagi anak2 makan yg heavy..anak2 mmg le suka..rupa2nya Ummi bg anak2 makan kolestrol..maafkan Ummi.
Masak camni org Johor ada yg panggil masak air, ada yg panggil masak bening. Caranya as simple as alif ba ta.
Bahan (utk 5 org makan)
2 kelopak kobis - hiris kasar
sejemput ikan bilis - cuci bersih
1/4 bawang besar saiz S - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
2 cawan air
sedikit garam
Cara
1. Rebus air bersama ikan bilis, bawang besar dan bawang putih hingga mendidih.
2. Masukkan kobis hingga agak2 kobis tak layu.
3. Masukkan garam.
No comments:
Post a Comment