Dah lama x makan laksa Johor ni..rasanya hampir setahun. Ronda2 di pasar pekan salak jumpa daun selasih + ikan sardin saiz besar..terus decide nak buat laksa. Mursyid dan Nina ada camp utk pengawas di sekolahnya. Alhamdulillah Syira balik cuti Isra' Mikraj..ada la 2 org tipot di rumah..rasa sunyi la pulak. Cara Ummi buat laksa johor ni cam kat bawah ni (utk 6 org). Abah suka laksa beras. Tp sebab balik pasar pun dah lambat, kalau laksa beras lambat masak. Jadi Ummi guna spagheti je. Makan dgn sambal belacan..klako kan makan spagheti dgn sambal belacan. Lain kali Ummi guna laksa beras pulak 'e Abah.
Bahan kuah
4 ekor ikan sardin saiz besar
1 labu bawang besar saiz M
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecik jintan halus
1 sudu cili kering kisar
1 paket rempah kari ikan
1 serai
1 asam keping
1/2 paket santan (+-250 g)
Cara
1. Rebus ikan, buang tulang, kisar menggunakan air rebusan ikan.
2. Kisar basah bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas.
3. Kisar kering ketumbar dan jintan halus.
4. Tumis bahan kisar basah dan kering, cili kering kisar dan rempah kari.
5. Masukkan serai, asam keping dan santan.
6. Kacau hingga mendidih. tutup api.
Spagheti
1/2 paket spagheti.
Cara
Rebus air dalam periuk. Bila mendidih, masukkan spagheti dan 1 sudu planta. Bila lembut (+- 30 minit) toskan.
Ulam
Timun, bawang besar, taugeh, daun kesom, daun selasih.
Bawang besar, daun kesum, timun, taugeh dan daun selasih
Timun dipotong bergelung cara org Johor
Daun kesum
Daun selasih
Sambal belacan
4 biji cili merah
4 biji cili merah
4 biji cili padi
1 sudu kecil belacan yg dah digoreng tanpa minyak
2 biji limau kasturi
Cara
No comments:
Post a Comment