Sunday, 26 October 2014

Kuih Sagu

Assalamu'alaikum.

Kuih sagu ni memang salah satu dari kuih tradisional favourite Ummi. Ada orang panggil kuih Bronok. Pagi tadi kemas kitchen cabinet, jumpa sagu biji, lebihan sagu buat pengat labu 2 minggu lepas. Terus decide utk buat kuih sagu ni. Pergi pasar sempat beli kelapa parut 1 biji dengan harga RM2 di Pasar Pekan Salak. Ni first time buat..alhamdulillah wp tak cantik macam yg orang jual tu, Abah, Daya, Taufiq, Nina dan Ummi berebut2 makan sampai habis. Buat sikit je pun boleh la dapat sorang 2/3 ketul. 

Ni first time Ummi buat. Rupanya tak lah cantik macam yg orang jual tu. Bila nak potong tak cantik..Ummi terus sudukan je dan golekkan atas kelapa parut. Wbp rasanya memang sedap..lembut dan sejuk je..




Resepi seperti di bawah :

Bahan
1/2 cawan sagu biji - rendam sebentar, cuci dan toskan.
1 cawan air
1 helai daun pandan - simpul
1/4 cawan gula pasir
1/4 cawan sirap ros
1/2 biji kelapa parut - gaulkan dengan sedikit garam.

Cara
1. Basahkan loyang dengan air. Ketepikan.
2. Panaskan air hingga mendidih.
3. Masukkan sagu, kacau rata.
4. Masukkan daun pandan, gula pasir dan sirap ros, gaul rata.
5. Masukkan semua bahan ke dalam loyang kecuali daun pandan. Kukus selama 30 minit. Sejukkan.
6. Bila telah sejuk, masukkan ke dalam fridge.
7. Potong2, golekkan atas kelapa parut.

Lebihan kelapa parut 1/2 biji tadi Ummi simpan dalam freezer mate, dan simpan dlm freezer. Bila2 nak guna nanti cuma kukuskan je kelapa parut tu. Oleh kerana ada lebihan kelapa parut..gula Melaka pun ada..next project adalah kuih Buah Melaka kegemaran Abah!

No comments:

Post a Comment