Assalamu'alaikum.
Dah lama Ummi x buat cheese tart ni..bg memastikan Ummi mencapai salah satu dari KPI Ummi thn ni (menjaga pemakanan kita..kurangkan kolestrol). Wbp Ummi post n3 ni atas request Nina. Nina dah biasa buat sendiri tp kalau tak direkodkan resepi ni..lupa jugak.
Bahan pastry
250 g butter
60 g gula halus
1 biji telur
400 g tepung superfine - Ummi campurkan 2 sudu besar tepung kastad supaya rangup.
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara
1. Gaul tepung dan gula.
2. Masukkan butter, gaul hingga sebati.
3. Pukul telur dan esen vanilla. Masukkan dlm adunan tepung tadi. Gaul hingga adunan x melekat di tepi mangkuk.
4. Bungkus dgn clingwrap, masukkan dlm fridge >= 20 minit.
5. Bulat2kan sebesar guli, gelek sikit hingga leper. Letak dlm acuan tat, potong lebihan adunan tepung. Cucuk dgn garfu supaya tak menggelembung.
6. Bakar separuh masak dlm oven pd suhu 170 Celcius selama 15 minit ( ikot jenis oven).
7. Sejukkan.
Bahan Filling
250 g cream cheese
60 g castor sugar
20 g butter
100 ml whipping cream
1 biji lemon zest
1 biji telur
blueberry filling
Cara
1. Pukul semua bahan kecuali blueberry filling.
2. Sudukan dlm kulit tat yg telah dibakar separuh masak.
3. Letak sedikit blueberry filling, lorekkan ikot kreativiti masing2.
4. Bakar lg pd suhu 150 celcius selama 15 min lg.
Nota : Ada org suka masukkan dlm fridge dan makan sejuk. Tp Ummi suka makan lepas bakar sbb rangup.
No comments:
Post a Comment