Friday, 26 September 2014

Kuih Bakar/Bengkang

Assalamu'alaikum.



  First time buat..bawa potluck ke Jamuan Hari Raya Marakech

Dah lama betul Ummi menyepi dari fb ni. Maklumlah dah dpt wasap, asyik nak berwasap je. Terima kasih Abah belikan Ummi fon yg blh guna WhatsApp.

Ada banyak lagi perkara yg Ummi nak share dgn anak-anak. Kali ni Ummi nak cerita tentang Kuih Bakar. Orang Johor sebut Kuih Bakar. Orang Perlis sebut Kuih Bengkang. Kalau di Perlis, Kuih Bakar tu adalah Kuih Bangkit. So anak-anak kena pandai bawak diri lah ye.

Masa Ummi kecik dulu, Ummi cukup suka kalau Atok Muar buat kuih Bakar ni. Tapi Ummi makan keraknya je. isinya Ummi tak makan..kesian Atok terpaksa mengalah dengan kesukaan anaknya. Ummi makan kerak, Atok makan isi. Belum apa2 lagi keraknya dah habis dulu..tinggal isi je. 
Kalau buat nipis je macam lempeng pun ok juga kan..semua kerak, takde isi langsung.

Ok kita tengok resepi ya..

Bahan
7 helai daun pandan
3/4 cawan air
1 cawan santan
1/2 cawan gula
2 telur saiz S
1 cawan tepung
2 sudu besar butter
sedikit bijan
sedikit pewarna hijau (Ummi jarang guna)

Cara
1. Blend pandan dan air, tapis dan ambil airnya.
2. Blend semua bahan termasuk air pandan kecuali bijan. Ketepikan.
3. Sapu loyang dengan minyak, panaskan sebentar dalam oven.
4. Tuang semua bahan blend ke dalam loyang.
5. Taburkan bijan di atas adunan.
6. Bakar pada suhu 180 celcius selama 1 jam 30 minit menggunakan api atas bawah.
7. Biarkan hingga benar2 sejuk, baru potong.

* Jika bakar selama 1 jam pun dah masak. Tambahan 30 minit adalah untuk jadikan kerak.

No comments:

Post a Comment