Friday 26 September 2014

Sayur pucuk paku merah masak lemak putih

Assalamu'alaikum.


Assalamu'alaikum,

Ni antara sayur favourite Ummi. First time makan di rumah Mak Teh beberapa tahun yang lepas. Dulu masa kecik2 Ummi tak pandai makan makanan yg heavy spt yg bersantan..cuma suka sup, masak air, masak tumis air dan yg seangkatan dgnnya. Sekarang bila banyak umur pulak rasa mcm nak mkn makanan yg heavy.

Kt rumah kita, cuma Ummi je yg makan sayur ni. So kalau beli 1 ikat tu, bolehlah masak 3 kali.

Resepi
1 ikat sayur pucuk paku merah
1/2 labu bawang besar saiz S
2 ulas bawang putih
1 sudu udang kering - rendam dlm air panas
1 bungkus kecil santan (200 g) - beli di Pasar Pekan Salak

Cara
1. Cuci bersih sayur.
2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk, masak guna api kecil hingga agak mendidih.
3. Masukkan sayur dan perasakan dgn garam.

Senangkan..nak siang/cuci sayur yang bercinta.

No comments:

Post a Comment