Friday, 26 September 2014

Florentine - Crunchy Caramel Almond

Assalamu'alaikum.

First time buat. Nampak mcm adik-beradik bepang.
Cumanya tepung Florentine tu dah mengandungi gula. Kalau masuk oven je dia akan cair dan bila disejukkan ia akan melekat dan keras. Sebab tu kena potong cepat-cepat lepas keluar dari oven.

Paras rupa Florentine yang mengancam

Masukkan tepung florentine, dan kekacang ke dalam mangkuk

Gaul rata semua bahan

Alaskan loyang dgn baking sheet. Tuang semua bahan ke dlm loyang dan ratakan.
Masukkan ke dlm oven.

Keluar dari oven, biarkan 1 minit, then cepat-cepat potong.

Setelah dipotong

Resepinya Ummi dapat dari Azlita. Terima kasih Ita.

Bahan
200g tepung Florenta
200g badam keping
100g kuaci hitam
20g bijan hitam

Cara
1. Bakar kuaci dan badampada suhu 160 celcius selama 5 minit, sejukkan.
2. Gaul rata semua bahan dalam bekas hingga semuanya bersalut tepung Florenta.
3. Tuang adunan dlm loyang, ratakan nipis.
4. Bakar dlm oven selama 10 minit.
5. Potong dan simpan dlm bekas kedap udara.

* Oleh kerana masih ada  stok bijan putih, Ummi guna bijan putih je menggantikan bijan hitam. Oleh kerana tiada almond flakes, Ummi gantikan dgn kuaci putih.


No comments:

Post a Comment