Thursday 15 December 2011

Asam Pedas Ikan Mayong

Assalamu'alaikum.

Hujung minggu baru2 ni Abah beli ikan mayong.
Dgn susah payah Abah ketuk kepala ikan tu sampai pecah alas pemotong.
Mengenangkan usaha Abah yg tak pernah putus asa sampai putus kepala ikan tu, ummi pun masak la asam pedas. Puas google di internet tp at last Ummi decide utk ikot style Atok Muar. Cuma kuantiti bahannya agak2 je. Kita sekeluarga makan tak toleh kiri kanan. Kalau mertua lalu belakang pun tak prasan sbb lalu di belakang..kalau lalu depan nampak la. Anak2 bg 5 star. Kalau anak2 nak try blh ikot cara ni :

Bahan-bahan
1 kepala ikan mayong + 2 keping badan ikan mayong (saiz L) - perap dgn asam, garam dan tepung 20 minit
1 biji bawang besar - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 inci halia- kisar
1/2 inci kunyit hidup - kisar
2 senduk kecil cili blend
1 sudu kecil belacan
1 kole kecik air
1 sudu besar asam jawa - bancuh dalam 1/2 mangkuk  kecil air
12 biji anak bendi
1 biji tomato - belah 2
4-5 tangkai daun kesum

sedikit garam

Cara :
1. Panaskan 2 senduk minyak. Tumis bahan bawang besar/putih, halia & kunyit kisar hingga naik minyak.
2. Masukkan cili blend hingga naik minyak. Masukkan belacan dan gaul.
3. Masukkan ikan yg dah di basuh, gaul rata.
4. Masukkan air dan air asam jawa, biar didih hingga ikan masak.
5. Masukkan bendi hingga lembut
6. Masukkan garam, tomato dan daun kesum.

Sukatan ni adalah mengikut peralatan yg ada kat rumah cthnya kole kecik & senduk kecik.

Abg Luqman kalau nak try di rumah sewa boleh la..

No comments:

Post a Comment