Tuesday, 27 December 2011

Nasi Arab

Assalamu'alaikum.
Resepi Ummi dapat dari ziezaa, ex-schoolmate. Tk Zieza.
Cumanya Ummi ubahsuai sikit ikut citarasa sendiri & ikut stok yg ada di dapur.

Resepi Nasi Arab

Bahan
0.5 kg lamb
3 pot beras basmathi ~ dibasuh & direndam at least 30 minit
sedikit minyak masak & minyak sapi
3 buah pelaga
2 bunga cengkih
1 kayu manis
5 bawang merah }
3 ulas bawang putih } potong dadu
1 bjiji tomato }
1 biji capsicum merah }
1 tbsp rempah kabsa
1 biji lemon zest } parutan kulit luar
1 biji lime zest }
1 batang lobak merah - parut kasar2
sedikit serbuk lada hitam
garam
Cara
1. Rebus lamb guna pressure cooker (pc). Bila bunyi berdesir, biarkan lagi selama 20 minit.
    Tutup api. Pindahkan pc ke dlm sink dan lalukan air paip pada pc supaya tekanan dlm   
    periuk cepat keluar. Ketepikan. (air rebusan utk masak nasi, lamb utk buat dalca).
2. Panaskan minyak masak & minyak sapi dlm kuali.
3. Tumis bawang merah & bawang putih  hingga wangi .
4. Masukkan kayu manis, bunga cengkih & buah pelaga, goreng hingga naik bau. 5.Masukkan rempah kabsa, tomato dan carrot, gaul rata .
6. Masukkan parutan lemon & limau nipis dan sedikit garam, gaul rata.

7. Masukkan beras, gaul rata. Tutup api.
8. Pindahkan semua kandungan kuali ke dlm rice cooker. Tambah air. Sukatan air adalah 4  
    cawan termasuk air rebusan lamb. Biar hingga masak.
9. Bila nasi dah masak, taburkan capsicum merah, gaul rata menggunakan chopstick.
    Biar warm.
Rempah kabsa
1 sudu kecil pelaga
1 sudu kecil black pepper
1 sudu kecil jintan manis

**Kisar semua hingga halus.
Sedap hingga bertambah. Makan pulak dgn dalca, salad dan ayam goreng berempah/bakar/sambal.
Cubaan yg pertama ....

<gambar under construction>
Salad pulak Ummi buat cam yg kat bawah ni :
Salad
1 batang timun - buang kulit & empulur, potong dadu. Empulur jgn buang, Ummi mkn saja.
1 biji tomato - potong dadu
sedikit cincangan daun ketumbar
sehiris lemon - ambil jus
sedikit garam
Cara
1. Gaul rata semuanya.

No comments:

Post a Comment