Hujung minggu lepas Ummi masak sup tulang..mkn dgn mihun dan roti keras yg Ummi buat sendiri. Cara Ummi buat senang jer..
Bahan :
2 kg tulang rusuk lembu - gaul dgn tepung kemudian cuci bersih
2 inci halia - ketuk
2 paket rempah sup adabi
1 biji bawang besar - chop
3 ulas bawang putih - chop
1 sudu kecil lada hitan - tumbuk
3 biji kentang - belah 4
garam
Cara :
1. Masukkan tulang, sup bunjut, halia dan air ke dlm pressure cooker (pc). Air agak2 sama paras dgn tulang atau kurang. Tutup rapat, masak hingga bunyi berdesir, biar selama 30 minit lg. Masukkan pc ke dlm sink, lalukan air paip. Bila tekanan dlm pc dah tiada, baru buka penutup pc.
2. Tambah air dlm pc mengikut jumlah yg dikehendaki. Panaskan semula atas api (tanpa menutup pc). Masukkan kentang & lada hitam.
3. Tumis bawang besar, bawang putih & rempah dari paket sup tulang Adabi, masukkan kedlm pc. Masukkan batang celery, Biar didih dan kentang empuk. Tambah garam.
Taraa....ni baru siap 70%.
Berlinang minyak atas sup tu.
Kaut keluar minyak atas permukaan sup tu.
Minyak tadi Ummi masukkan dlm periuk kecik.
Menjelang petang minyak tadi dah beku..
Menjelang malam, minyak tadi dah beku sepenuhnya.. macam sabun.
Bayangkan kalau lapisan minyak tadi tak dikeluarkan, maka inilah yg dimakannya.. x rela you..
So, anak2 kalau nak makan sup tulang/ekor/gearbox di luar..fikir 8 kali sebelum order.
No comments:
Post a Comment