Wednesday, 11 April 2012

Cili kering ada asid borik ?

Assalamu'alaikum.

Ada 10 sebab nape elakkan guna cili boh :

1. Tak sedap.
2. Ada rasa mcm ubat.
3. Tak tau brape byk kandungan pewarna
4. Tak tau brape byk kandungan perasa
5. Tak tau brape byk kandungan pengawet
6. Tak tau brape byk kandungan asid borik
7. Tak tau penyediaannya bersih ke x.
8-10. Tengah cari lagi...

Cili kering ada asid borik ? Tu yg Mak Itam bg tau Ummi 22 tahun yg lepas.
Wp Ummi x buat research sendiri, maklumlah Ummi bukan org Chemistry, tp Ummi decide utk buat sendiri cili kisar atas sbb2 di atas. 

Cara
1. Buang biji cili kering. Kalau nak cepat, gunting je nipis2 ke dlm tapis.
2. Tampi tapis tu supaya biji cili keluar dari bawah tapis.
3. Rebus cili kering dlm periuk kecik hingga kembang.
4. Buang air rebusan.
5. Cuci cili kering yg dah direbus bawah aliran air paip.
6. Blend halus.
7. Masukkan dlm bekas tupperware.
8. Simpan dlm fridge.

   Tampi biji cili kering

 Rebus hingga kembang

Air rebusan cili kering. 
Kalau tak rebus elok dan buang air rebusan..inilah yg dimakan.

No comments:

Post a Comment