Ummi masak lauk ni semalam.
Bagi menghabiskan stok minggu lepas..Ummi belasah je apa yg ada.
Wbp semua suka..Syira minta Ummi masukkan resepi dlm blog.
Rupa tak menarik tapi rasanya sedap
1 kg daging - hiris nipis
3 ulas bawang putih - ketuk/cincang
2 inci halia muda- hiris memanjang
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
1 sudu besar lada hitam biji - tumbuk
1 bawang besar - hiris bulat
2 cili hijau - hiris serong
1 biji tomato - potong 6
1 sudu kecik tepung jagung
1/4 cawan air
Cara
1. Tumis bawang putih dan halia dalam kuali.
2. Masukkan daging dan air sedikit.
3. Masukkan sos tiram dan kicap.
4. Masukkan lada hitam.
5. Bila daging dah lembut, masukkan bawang besar, tomato dan cili hijau.
6. Bancuh tepung jagung dan air, masukkan dlm kuali hingga kuah pekat.
7. Tutup api, pindahkan kandungan kuali ke dalam mangkuk.
8. Jangan lupa basuh kuali, sudip dan lap dapur sekali.
Tips :
0. Daging kalau nak cepat lembut, lepas hiris nipis, ketuk2 dgn pengetuk daging. Tugas ni Nina & Anan suka buat. Kalau malas nak ketuk, rebus je guna api kecik. Ataupun perap daging dgn betik muda (enzim papain blh lembutkan daging).
1. Guna bawang besar holand utk bawang hiris. Atau leek hiris serong.
2. Blh gantikan cili hijau dan tomato dgn traffic light capsicum -nak bg nampak menarik.
3. Blh tambah kentang yg dipotong cam wedges..kena goreng dulu.
4. Blh letak tahu yg dipotong 9.
Apa2 pun ikot citarasa dan kreativiti masing2.
No comments:
Post a Comment