Saturday 22 September 2012

BBQ

Assalamu'alaikum.
 
 

 

Sebelum ni Ummi dah cuba beberapa resepi utk bbq, tp resepi ni yg paling anak2 suka.
Resepi asal di sini. Cuma Ummi ubahsuai sikit ikut apa yg ada/nak abiskan stok.
Bahan
1 ekor ayam
1/2 labu bawang putih - goreng dgn sedikit minyak hingga keperangan
1 inci halia
5 sudu sos tiram
1 sudu sos tomato
1 sudu besar black pepper - blend kering
1 sudu kecil daun kering (rosemary/mixed herbs/apa2 yg ada kecuali rumput kering) - blend kering
Cara
1. Ayam dibasuh bersih, toskan dan masukkan dlm besen putih.
2. Tumbuk lumat bawang putih dan halia. Masukkan dlm ayam mangkuk ayam.
3. Masukkan kesemua bahan termasuk minyak goreng bawang putih.
4. Gaul rata, perap at least 2 jam. Biasanya kalau nak bakar mlm, Ummi perap pagi/tengahari. Org kata lagi lama perap lg sedap.

Resepi ni Ummi gunakan utk daging, lamb, cocktail dsbnya.

Tips:
1. Masa bakar, alaskan aluminium foil dan tutup dgn aluminium foil juga. Ini untuk mengelakkan ayam dari hangus di luar tp bhgn dalam x masak. Hasilnya ayam akan masak elok dan jadi juicy. Bila dah masak, buka aluminium foil dan bakar lg jap +- 10 minit dlm oven supaya ayam jadi garing diluar, juicy di dalam. Nampak cam susah kan, tp bila dah buat senang je.
Org yg kat atas tu main belasah je..jadi juga kan..kan..

No comments:

Post a Comment