Cumanya Ummi jarang masak daging untuk jaga kesihatan.
Bahan
500 g daging - rebus 20 minit guna pressure cooker.
1 biji bawang besar - potong bulat
2 ulas bawang putih - ketuk
2 inci halia - hiris halus
1 sudu besar serbuk rempah sup
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji capsicum hijau/merah/kuning - blh campur ketiga2 warna
1 batang karot - potong dadu besar
2 biji kentang - potong dadu besar
1 batang celeri - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu besar
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dgn 1/2 cwan air
sedikit garam
Cara
1. Tumis bawang putih dan halia.
2. Masukkan daging, air rebusan daging, kentang, karot, serbuk rempah sup, dan lada hitam. Gaul rata dan masak hingga kentang lembut. Kalau air kering blh tambah 1 cawan air.
3. Masukkan celeri dan capsicum, gaul rata.
4. Masukkan tomato dan bawang besar, gaul rata.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung dan garam, gaul rata.
6. Tutup api.
Cerita pasal potong dadu utk karot kentang ni sebenarnya subjektif. Jadi potong jelah ikut yg biasa kita buat. Sekian.
No comments:
Post a Comment