Tuesday 25 September 2012

Mi Seafood

Assalamu'alaikum.

Nina suka sangat mi ni sbb ada udang tapi Mursyid x suka sbb ada udang. Camne tu..
Nak masak 2 jenis mi yg berbeza x sempat. Jadi Ummi rotate menu setiap hari ikot favourite anak2 dan tak lupa yg penting favourite Abah. Resepi asal di sini.

Bahan
1 paket mi kuning - basuh bersih
3 ulas bawang putih - ketuk.
4 biji cili padi - ketuk
15 ekor udang saiz L - kupas kulit, ketepikan
2 ekor sotong saiz M - potong bulat
1 keping fish cake - hiris nipis
1 kelopak kobis panjang
2 inci karot - potong memanjang
2 kuntum bunga kobis
5 kuntum cendawan bulat
2 sudu sos tiram
sedikit lada sulah dan garam
2 cawan air
1 sudu tepung jagung - bancuh dalam secawan air masak

Cara
1. Kulit udang dibasuh bersih. Rebus sebentar dgn sedikit air. Blend halus.
2. Tumis bawang putih.
3. Masukkan udang, fish cake, cili padi dan sos tiram. Kacau rata.
4. Masukkan air dan air rebusan kulit udang. Biar didih.
5. Masukkan sayuran hingga bunga kobis lembut.
6. Masukkan mi, sotong dan bancuhan tepung jagung. Tutup api
7. Masukkan lada sulah dan garam (jika perlu). 

Tips :
1. Mi ni sedap dimakan masa panas.
2. Kulit udang sesuai untuk kurangkan kolesterol. Tapi lepas tu kena minum air masak banyak (info dapat dari kawan yg belajar Food Tech masa di u dulu).

No comments:

Post a Comment