<gambar>
Agar-agar ni Ummi guna 20 helai daun pandan je.. tu yg nampak pucat.
Dulu masa anak2 kecik, Ummi paling selalu buat agar2 santan. Kadang2 agar2 milo..sebab cuma ni je yg Ummi tau buat isk..isk.. huwaa. Selain tu yg Ummi reti cekodok, kek biasa/marble, biskut cornflake/kelapa, tat nenas. Yg lain2 sume tak reti. Nak buat lempeng, asam pedas dan kari kegemaran Abah pun tak reti..sian Ummi kann. Alhamdulillah dgn adanya internet, sekarang Ummi dah boleh buat lempeng, dll. Alhamdulillah anak2 sumenya dh blh masak. Ummi buat blog ni pun sebab utk rujukan anak2 juga. Mudah2an ianya berguna bila anak2 jauh dari Ummi.
Bahan
20g agar-agar
2 cawan air
2 cawan santan
11 sudu gula
30 helai atau lebih daun pandan - blend dgn 2 cawan air, tapis, ambil air pandan.
Cara
1. Masukkan agar2, air pandan dan air ke dlm periuk, masak hingga mendidih dan agar2 hancur. Tapis ke dlm periuk lain.
2. Tambah santan dan gula, masak hingga mendidih.
3. Tuangkan ke dalam caserole/bekas yang sesuai. Sejukkan.
4. Bila dah sejuk, masukkan dlm fridge utk lebih sejuk.
No comments:
Post a Comment