Saturday 19 October 2013

Nasi Arab

Assalamu'alaikum.

Sempena Raya Haji murah rezeki..dapat banyak daging korban.
Oleh sebab fridge penuh, Ummi masak makanan yg berasaskan daging. Kali ni Ummi masak nasi arab versi simple tp sedap. Ummi akan terus gunakan resepi ni bila nak buat nasi arab.

Yg lain dah balik hostel kecuali Abg Luqman dan K Syira..so ada 5 org di rumah.
Sukatan di bawah ni cukup2 utk 5 orang makan..cuma daging je yg ada lebih banyak.

Satu lagi, Ummi tak bubuh pewarna kuning pada nasi. Kalau nak bagi warna, letak sedikit serbuk kunyit. Ada org letak zafron tp Ummi tak tau mana nak cari zafron.

<gambar nasi>
Nasi ni Ummi tak letak pewarna/serbuk kunyit. That's why nampak pucat je. Tapi Abah, Abg Luqman dan Nina kata sedap n terbaek .. 6 thumbs naik atas!

Nasi (5 org makan)
1 cawan beras beriani - rendam 30 minit, toskan.
1 1/2 cawan air rebusan daging *
3 ulas bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
3 cengkih
3 buah pelaga
1 biji lemon zest
1 sudu besar minyak sapi
sedikit serbuk kunyit zafron/pewarna kuning 
(Kalau utk 9 org Ummi akan gandakan beras je. Yg lain semua sama)
Cara
1. Tumis bawang merah, bawang putih, cengkih dan pelaga.
2. Masukkan beras, lemon zest, gaul rata.
3. Pindahkan beras ke dlm rice cooker.
4. Tambah air rebusan daging dan daun ketumbar ke dlm rice cooker, masak seperti biasa.
5. Apabila telah masak, letakkan sedikit serbuk kunyit (ikut kreativiti masing2) nak bg warna sikit kt nasi.
* Air Rebusan daging
1 kg daging
2 inci halia
1/2 sudu kecil kunyit
1 sudu kecil lada hitam biji
1 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil pelaga
1/2 sudu kecil cengkih
2 helai daun bay
air
sedikit garam
(Boleh gantikan daging dgn ayam)
Cara
1. Masukkan semua bahan ke dlm pressure cooker, tutup rapat, pastikan penunjuk pada no 3 (daging/tulang), hidupkan api.
2. Apabila bunyi berdesir, kecilkan api, biar 15 minit baru tutup api.
3. Masukkan periuk ke dlm sink, lalukan air paip atas pressure cooker supaya tekanan cepat keluar, baru buka penutup cooker.
4. Ketepikan daging utk buat beef hanith. Ambil 1 1/2 cawan sup utk masak nasi, manakala lebihnya blh makan dgn nasi.

Beef Hanith (9 org makan)
Daging yg telah direbus tadi
1 sudu besar jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar buah pelaga
sedikit garam
Cara
1. Perap daging dgn bahan perapan selama 30 minit.
2. Lapiskan aluminium foil dlm loyang, masukkan daging, air rebusan daging ke dlm loyang.
3. Balut daging dengan aluminium foil.
4. Bakar pada suhu 200 celcius selama 1 jam.

Salata Hara (5 org makan)
1/2 biji tomato
1/4 biji bawang besar saiz S
1 cili merah saiz S
2 cili api
sedikit daun ketumbar
garam
jus lemon
Cara
1. Blend kasar semua bahan.

* Ummi juga kadang2 gantikan salata hara dgn di bawah ni :

(9 org makan)
1 batang timun - dadu
1 biji tomato - dadu
1 biji bawang merah saiz - dadu
sedikit daun ketumbar - cincang halus
garam
jus lemon
Cara : gaul semua bahan di atas.

No comments:

Post a Comment