Cookies ni sentiasa mendapat tempat no 1 dlm famili kita .. bukan famili kita je..org yg datang pun mesti akan cakap sedap. Ada yg tanya lagi kalau jual nak order.
Rupanya memang x cantik macam biskut raya yg lain tp setiap kali raya ni lah yg laku selain dari kerepek.
Cara menyediakannya sangat senang. Anan dah pandai buat sendiri masa darjah 5 lagi (tanpa pengawasan). Anak buncu Ummi ni nampak je manja tp all rounder.. Nampaknya tahun ni x dpt la Anan buat choc chip sebab dah tinggal di hostel. Tak pe balik cuti sebelum raya nnt boleh buat biskut yg lain pulak.
Adunan asal
Saiz sebesar 1/2 sudu kecil
Menunggu giliran utk dibakar
Alhamdulillah..
Bahan
250g butter
1 cawan brown sugar
1 cawan castor sugar
1 sudu teh esen vanilla
2 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
2 1/2 cawan oat - kisar
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam
1 1/2 cawan almond nibs
1 cawan chocolate chips
Cara
1. Gaul rata tepung gandum/jagung, baking powder, soda bikarbonat, garam dan oat. Ketepikan.
2. Pukul butter, brown dan castor sugar - tak perlu hingga kembang
3. Masukkan esen vanilla dan telur, pukul lagi
4. Masukkan campuran tepung, gaul rata
5. Masukkan almond dan choc chip, gaul rata menggunakan spatula.
6. Sudukan ke dalam loyang yg telah dialaskan dgn baking sheet.
7. Bakar menggunakan suhu 175 Celcius selama 15 minit menggunakan api atas bawah.
* Suhu oven dan tempoh masa bakar bergantung kepada jenis oven. Utk oven kita, setelah beberapa experimen Ummi decide utk guna suhu dan tempoh masa seperti di atas.
No comments:
Post a Comment