Garlic bun versi 2 ni lembut di dalam tp x crispy di luar. Garlic bun versi 1 crispy di luar, lembut di dlm masa panas, bila dah sejuk kurang lembut. Resepinya sama dgn versi 1 cuma Ummi tambah bread improver je.
Bahan
150g tepung high protein (tepung roti)
50g tepung kek
15g castor sugar
1/4 sudu kecik garam
1/2 sudu kecik instant yeast
1/2 sudu kecik bread improver
130g fresh milk
15g butter
sedikit bijan
Filling
30g butter
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 sudu kecil dried parsley
Cara buat filling
1. Gaul semua bahan, ketepikan.
Cara buat garlic bun
1. Masukkan fresh milk dlm mix bowl, diikuti dgn semua bhn kering kecuali butter.
2. Uli selama 10 minit, masukkan butter dan sambung uli selama 20 minit.
3. Bulatkan doh di dlm mix bowl, sapu sedikit butter, tutup menggunakan cling wrap. Biar proofing selama 1 jam 20 minit.
4. Bahagikan doh kpd 6 atau 8 bhgn. Bulatkan setiap satu. Susun dlm sulang pembakar. Tutup dgn cling wrap. Biar selama 15 minit.
5. Ambil satu doh, leperkan menggunakan penggelek sehingga menjadi seakan2 sekeping disk. Gulung, seal hujung dan susun dlm dulang pembakar. buat hingga habis kesemua 6/8 doh. Tutup dgn cling wrap dan biarkan 30 minit.
6. Sapu roti dgn egg wash, tabur bijan, slit bhgn atas doh, letakkan filling.
7. Bakar pada suhu 180 celcius selama 15-20 minit.
No comments:
Post a Comment