Pertama kali Ummi buat kek chiffon..sian kan Ummi.
Merekah dan nampak cam x naik je..huhu.
Ok jugak ape..tp kranberi nampak cam turun je huhu.
Tekstur dari dekat.
Alhamdulillah..kena praktis lg nih.
Wp xde rupe tekstur kek chiffon..tp sedap juga
3 biji telur kuning
g kastor sugar
35 ml minyak jagung
60ml jus oren
1 biji orange zest
80g tepung naik sendiri
4 biji telur putih
g kastor sugar
40g dried cranberi
sedikit tepung naik sendiri
Cara
1. Gaul cranberi dgn tepung, ayak supaya tepung berlebihan keluar. Ketepikan.
2. Masukkan telur kuning ke dlm mangkuk, gaul sedikit.
3. Masukkan kastor sugar, gaul rata.
4. Masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit sambil gaul rata.
5. masukkan jus oren dan orange zest, gaul rata.
6. Ayak tepung ke dlm mangkuk dan gaul rata. Jgn over beat. Ketepikan.
7. Masukkan putih telur ke dlm mixing bowl, pukul guna kelajuan perlahan hingga berbuih.
8. Guna kelajuan tinggi, tambah gula sedikit demi sedikit hingga soft peak.
9. Masukkan 1/3 meringue ke dlm mangkuk kuning telur, gaul rata. Masukkan 1/3 lg, gaul rata. Masukkan bakinya dan gaul rata.
10. Tuang batter kedlm bekas pembakar hingga menutup dasar, Bakinya, gaul dgn cranberi.
11. Tuang kesemua batter yg dah dicampur cranberi ke dlm bekas pembakar.
12. Bakar pada suhu 180 celcius selama 30 minit.
Cantik je jadi chiffon ni.pernah try buat tp tak jadi.😭 harap2 resepi ni menjadi lah ,tqqq😊
ReplyDeletehttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1