Sunday, 16 March 2014

Kue Teow Goreng Ver 1

Assalamu'alaikum.

Ummi jarang sangat2 buat kue teow ni. Tetiba mlm tadi tergerak nak buat kue teow. Singgah Mydin jap, pagi tadi g pasar pekan salak beli toge, kucai dll. Ada org jual udang sepiring RM5, angkat je la. Oleh kerana balik pasar pun dah kol 10 lebih, nak cepat, tak siang pun udang..basuh bersih terus guna..dgn kepala2 udang terjun dlm kuali. Akhirnya jadi juga kue teow Ummi. 
Kue Teow ni kegemaran Anan. Kalau Anan ada kt rumah mesti dia suka..rindu Anan..huhu. Resepi asal di sini. Ummi ubah sikit2 ikot suka hati Ummi.

Nina kata perfect..Ummi kata kena basahkan lg.
Bahan
1 bungkus kue teow (500g)
3 ulas bawang merah - chop
2 ulas bawang putih - chop
15 tangkai cili kering - gunting, rebus, cuci, blend
Sepiring udang (lk dlm 20 ekor)
sekeping fish cake - potong cam biasa
2 biji telur - pukul sikit dgn garfu
1 keping tahu - goreng, potong 8
1 sudu makan sos tiram
1 1/2 sudu makan kicap pekat
3 sudu makan kicap manis + masin
1 cawan air
seikat kecil kucai
sebakul toge (50 sen)

Cara
1. Tumis bawang merah, bawang putih hingga wangi, masukkan cili kisar hingga naik minyak.
2. Masukkan udang dan fish cake, gaul rata.
3. Ketepikan bahan dlm kuali ke tepi kuali, masukkan telur hingga agak keras sikit, hancurkan.
4. Masukkan sos tiram dan segala kicap, gaul rata.
5. Masukkan air hingga mendidih.
6. Masukkan kucai dan kueteow, gaul rata.
7. Akhirnya sebelum tutup api, masukkan toge, gaul rata.

Anyeong haseyo..

Alhamdulillah

No comments:

Post a Comment