Resepi ni Ummi dapat dari sini. Malam Nina sediakan doh, Ummi buat inti. Esoknya Nina bawak bekal ke sekolah. Nina kata waktu rehat kulit karipap masih rapuh. So, kalau nak buat karipap Ummi akan gunakan resepi ni. Kulit ni agak tebal. So, next time Ummi akan canai lebih nipis.
Tips : Goreng guna api kecil supaya kulit karipap tak menggelembong.
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air
Sedikit garam
Cara:
1. Masukkan marjerin ke dlm tepung, gaul rata menggunakan hujung jari hingga jadi seakan-akan serbuk roti.
2. Tambah air yg dicampur garam sedikit demi sedikit hingga boleh dibentuk.
Inti karipap
3 biji kentang - dadu dan rebus hingga lembut
200 g daging kisar
5 bawang merah - tumbuk
2 bawang putih - tumbuk
2 sudu besar serbuk kari
1 labu bawang besar - dadu
sedikit daun sadri - hiris
Cara :
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan bawang besar.
2. Tambah rempah kari, gaul hingga agak garing.
3. Masukkan daging kisar hingga masak. Tambah garam.
4. Masukkan kentang yg telah direbus. Gaul rata.
5. Tutup api dan tabur daun sadri.
** daging kisar blh diganti dgn 2 sudu besar udang kering. rendam udang kering dlm air panas. Tumbuk lumat.
No comments:
Post a Comment