Sunday, 14 April 2013

Soto Ayam

Assalamu'alaikum


Soto ayam

Bergedil


Hari ni Ummi buat soto untuk lunch. Buat utk 3 org tu pun ada lebih. Soto terdiri dari nasi impit yg dimakan bersama kuah sup ayam, bergedil, isi ayam carik, taugeh, daun sup/bawang, tahu, suhun goreng dan kicap cili. Wbp kali ni takde suhun goreng dan tahu. Ummi guna je apa yg ada di dapur. 

Bahan sup
1 ekor rangka ayam
1 labu bawang besar - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
sehiris lengkuas - kisar
sehiris halia - kisar
1/2 inci halia - ketuk
1 serai - ketuk
sehiris lengkuas - ketuk
1/2 paket rempah kurma
1 kkm
1 lawang
1 pelaga
2 cengkih

Cara
1. Rebus rangka ayam dan isi ayam bersama halia ketuk hingga mendidih dan ayam masak, keluarkan isi ayam. Ketepikan.
2. Tumis rempah tumis, bahan kisar, serai dan lengkuas ketuk serta rempah kurma.
3. Masukkan bahan tumis ke dalam sup tadi, biar mendidih, tutup api.
4. Isi ayam tadi dilumur dgn kunyit garam, goreng sebentar dan carik2.

Bergedil
2 kentang
2 sudu besar daging kisar
1/2 sudu besar bawang goreng
1//2 sudu besar hirisan daun bawang/sadri
1/2 sudu kecil jintan halus
sedikit garam dan lada sulah
1 telur
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil tepung beras
Breadcrumb
Cara
1. potong/hiris kentang, goreng hingga lembut. Lenyek dlm mangkuk.
2. Tambah daging kisar, bawang goreng, daun bawang/sadri, jintan halus, lada sulah dan garam. Gaul rata.
3. Tambah telur, gaul rata. Ketepikan.
4. Satukan tepung gandum, tepung beras, garam dan air.
5. Bentukkan adunan kentang lenyek bulat2. Celup dlm batter, golekkan dlm bread crumb, goreng.

Tips :
1. Nasi impit : Ummi guna saiz kecil (2" X 2") sbb cepat masak. Ummi akan rendam dulu 2-3 jam, baru rebus selama 1 jam. Kemudian angkat, toskan dan sejukkan baru mudah nak potong2.
2. Bergedil : Ummi suka guna Russet Potato sbb mudah lembut dan mudah utk lenyek.
3. Breadcrumb : Ummi akan hancurkan biskut cream crackers, guna tangan je. Kalau ada roti lebih yg dah nak expire, bakar roti tu hingga garing, hancurkan dan simpan dlm bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment