Assalamu'alaikum.
Antara kuih tradisional yg Ummi suka adalah kuih ni. Ia terdiri dari 2 lapisan. Lapisan bawah adalah pulut manakala lapisan atas adalah tepung, santan dan air pandan. Abah dan anak2 pun suka juga.
Ni first time Ummi buat. Dulu Abah pernah buat masa anak2 kecik. Ummi nak buat tak sempat. sekarang ni alhamdulillah tercapai cita2 nak buat sendiri. Resepi asal dari sini, Ummi buat tak cukup 1 adunan sebab pulut cuma ada 392g je. Ummi guna loyang 8" X 8". Kuih tu jadi tebal sangat. Kalau nak buat lagi, Ummi akan buat 1/2 adunan je spt resepi di bawah, tp masih guna loyang 8" X 8".
Bahan Pulut
250g beras pulut
150ml santan
150ml air
1 sudu kecik garam
Cara
1. Rendam pulut selama 4 jam.
2. Cuci dan toskan.
3. Campurkan beras pulut, santan, air dan garam di dalam mangkuk, gaul rata.
4. Sapu minyak di bahagian dalam loyang.
5. Tuangkan campuran pulut ke dalam loyang.
6. Kukus selama 30 minit.
7. Tekan2 pulut supaya ia mampat.
Bahan tepung
125g gula kastor
50g tepung kastad
200ml santan
200ml air
7 helai daun pandan
2 biji telur - pukul
secubit garam
Cara
1. Blend daun pandan dgn air, tapis air pandan.
2. Campurkan santan, air pandan, gula, garam dan tepung kastad, gaul hingga gula hancur.
3. Masukkan telur, gaul rata.
4. Tuangkan campuran tepung ke atas pulut tadi.
5. Kukus selama 20 minit.
No comments:
Post a Comment