Rendang daging ni Ummi buat untuk Hari Raya Haji. Masing-masing kata sedap sangat2. Atok makan banyak walaupun dia tak kata sedap etc. Ummi akan gunakan resepi ni bila-bila nak buat rendang daging lagi.
<gambar>
Cumanya cara Ummi buat ni agak kelakar sikit. Jgn gelak eh.
Bahan
1 kg daging
2 cawan santan pekat
1/2 cawan kerisik
2 cawan santan pekat
1/2 cawan kerisik
3 batang serai - ketuk
2 helai daun kunyit - hiris halus
2 helai daun limau purut - hiris halus
2 helai daun kunyit - hiris halus
2 helai daun limau purut - hiris halus
air asam jawa
1 buku gula melaka
rempah tumis (4 sekawan-kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih)
1 buku gula melaka
rempah tumis (4 sekawan-kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih)
garam, gula
Bahan
kisar
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 batang serai - hiris
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 cili kering
25 biji cili api
2 helai daun limau purut
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 batang serai - hiris
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 cili kering
25 biji cili api
2 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
Cara1. Tumis rempah tumis 4 sekawan hingga wangi. Masukkan bahan kisar, gaul rata.
2. Masukkan daging dan bahan yg ditumis tadi ke dalam pressure cooker.
3. Masukkan air ke dalam pc , gaul rata.
4. Pressure cook selama 30 minit, tutup api dan biarkan tekanan keluar.
5. Masukkan santan, kerisik, gula melaka, asam jawa dan garam. Masak hingga kering.
6. Sebelum tutup api, masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut, gaul rata.
No comments:
Post a Comment