Petang ni tak tau nak masak apa. Asalnya nak buat mihun goreng, tapi ada yg tak nak makan, ada yg nak diet. Last kali decide buat Yong Tau Foo. Sebenarnya dah lama teringin nak buat YTF. Maklumlah kalau makan beli YTF di luar, tak tau mana sumber ball-ball tu. Kalau buat sendiri, boleh pastikan ada tanda halal jakim. Tambahan kalau beli di luar, untuk sekeluarga mahu berpuluh ringgit. Kebetulan ada stok ball2 lebihan bbq hari tu. Jadi, start lah projek menggugel. Akhirnya resepi ni jadi pilihan. Terima kasih banyak pada empunya blog. Anak-anak suka.. sekejap je dah licin.
Bahan yang Ummi guna kali ni adalah sosej, ketam roll, chicken meatball, fish cake dan 1 ikat kangkung.
Resepinya seperti dibawah. Ada juga la yg ummi ubahsuai sikit. Sukatan sos di bawah memang cukup2 untuk 6 orang (Ummi, Abg Luqman, Syira, Daya, Taufiq dan Nina). Kalau semua ada, kena tambah sukatan.
Bahan Sos
3 sudu makan cili kering blend
2 sudu kecil belacan (Ummi tak letak)
2 sudu kecil sos tiram
2 sudu makan kicap pekat
1 ketul gula Melaka saiz paling kecil - masak dengan 1 cawan air hingga gula larut. Tapis.
2 sudu makan tepung jagung - bancuh dengan 1/2 cawan air
sedikit garam
Cara buat sos
1. Tumis cili blend dan belacan hingga naik minyak.
2. Masukkan air gula melaka, kacau rata.
3. Masukkan sos tiram dan kicap pekat, gaul rata.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh, gaul rata.
**Sekiranya terlalu pekat, tambah air panas, gaul rata.
Bahan air rebusan
air secukupnya
1/2 kiub ayam/ikan bilis
5-6 ulas bawang putih
Cara buat air rebusan
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
2. Setelah mendidih, masukkan ball2/kangkung dsbnya.
2 sudu makan bijan - goreng tanpa minyak atau bakar.
Cara menghidang
1. Gunting2 ball2/ kangkung dsb, masukkan ke dalam pinggan.
2. Tuang sos ke atas ball tadi.
3. Tabur bijan.
4. Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment