Lama betul Ummi tak buat soto. Tetiba je teringin. Biasanya sup dia ummi rebus rangka ayam. Cari di pasar tani depan Empress takde la pulak. Ummi ganti dgn tulang. Caranya sama je dgn resepi sebelum ni di sini. Cuma Ummi ubahsuai sup dia je.
Bergedil Ummi dpt dari sini
Sup & isi ayam siat5 ketul tulang
5 ketul ayam yg byk isi
2 labu bawang besar - blend
3 ulas bawang putih - blend
1 inci halia - blend
1/2 inci lengkuas - blend
2 1/2 inci halia - ketuk
2 batang serai - ketuk
1/2 inci lengkuas - ketuk
1 bungkus rempah kurma
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 pelaga
5 cengkih
garam
Cara
1. Rebus tulang bersama halia ketuk di dlm pressure cooker (pc) selama 1/2 jam.
Tutup api, letak pc di bawah aliran air paip yg perlahan, keluarkan angin dari dlm
pc supaya tekanan berkurangan, baru buka penutup pc.
2. Masukkan ayam ke dlm pc, panaskan air rebusan selama 15 minit, keluarkan isi ayam (utk disiat).
3. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga, cengkih, bahan blend, serai, lengkuas dan rempah kurma hingga naik minyak.
4. Tuangkan bahan yg telah ditumis ke dlm periuk sup, panaskan hingga mendidih.
Bergedil
4 biji kentang - potong kecil, goreng agak2 hingga lembut dan lenyek
2 sudu besar daging kisar
2 sudu besar bawang goreng
1 sudu besar daun bawang/sup yg dah dihiris
sedikit jintan halus, garam dan lada sulah
1 biji telur - utk digaul dgn kentang
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil tepung beras
Air secukupnya
bread crumb secukupnya
Cara :
1. Campurkan kentang, daging kisar, bawang goreng, daun sup, jintan halus, garam, lada sulah dan
telur. Bulat2 kan, kemudian dileperkan sedikit. Ketepikan.
2. Bancuh tepung gandum/beras dengan air secukupnya. Ketepikan.
3. Celupkan kentang ke dlm bancuhan tepung, golekkan pada breadcrumb.
4. Goreng spt biasa.
No comments:
Post a Comment