Thursday, 15 March 2012

Nasi Beriani

Resepi ni Ummi tiru Mat Gebu.  Tp Ummi ubahsuai sikit spt di bawah ni.

Bahan
Beras basmathi 2 cawan - rendam 30 minit, toskan.
2 1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar cuka
3 sudu besar rempah/paste beriani - Ummi guna cap Adami yg dari Muar tu..
1 sudu besar minyak sapi 
1 helai daun pandan - simpul
1 pokok daun ketumbar
1 sudu kecil garam
Bahan kisar
1/2 inci halia
1 biji lada hijau
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji tomato
1/2 inci kunyit hidup
Bahan tumis
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
2 buah pelaga


Cara
1.  Campurkan susu cair dan cuka, biar sekejap dan jadilah yogurt/tairu. ketepikan.
2.  Dalam kuali, tumis rempah tumis dan daun pandan hingga wangi.
3.  Masukkan bahan kisar dan rempah beriani, gaul rata.
4.  Masukkan beras beriani dan yogurt, gaul rata.
5.  Masukkan semua bahan dalam kuali ke dalam rice cooker.
6.  Campurkan air dgn garam, tuang dalam rice cooker.
7.  Campakkan daun ketumbar ke dalam rice cooker.
8.  Biarkan nasi masak, tak perlu kacau.. nanti nasi patah..tak cantik.


No comments:

Post a Comment