Saturday 18 January 2014

Chocolate Macaroon

Assalamu'alaikum.

Yeay!! Kali ni Ummi buat menjadi!
Resepi ni Ummi amik dari sini..office-mate Ummi yg cadangkan. Tq Ben.
Dan antara faktor yg menjadi adalah bentuk mixer Kitchen Aid. Tak sia2 Ummi beli Kitchen Aid ni..alhamdulillah.

 
 

 
Bahan
100g icing sugar
50g almond powder
25g cocoa powder
2 biji putih telur
65g castor sugar

Cara
1. Kisar icing sugar, almond powder dan cocoa powder. Sift, set aside.
2. Pukul telur putih. Bila dah berbuih, masukkan sedikit demi sedikit castor sugar 
    (anggaran 2 sudu sekali masuk). Pukul sehingga stiff, berkilat dan bertanduk. 
    Bila terbalikkan mangkuk, meringue tak jatuh.
3. Masukkan separuh dari no 1 ke dlm mangkuk meringue, kaup balik hingga rata.
4. Masukkan baki no 1 ke dlm mangkuk meringue, kaup balik hingga rata.
5. Masukkan ke dlm piping bag, paip ke atas baking sheet anggaran sebesar syiling 20 sen.
6. Bakar dlm oven yg telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 180 celcius. Bakar selama 20 minit.
7. Sejukkan terlebih dulu sebelum di masukkan ke dlm bekas kedap udara.

**Tips : 
- Tak perlu kisar lama sangat, nnt akan jadi paste hasil dari minyak yg dihasilkan oleh almond.
- Lepas bakar 20 minit, terus keluarkan. Kalu tak, jadi biskut keras la alamatnya.
- Bila dah betul2 sejuk baru keluarkan dari baking sheet. Kalau tak dasar shell akan melekat pd baking
  sheet.

No comments:

Post a Comment