Saturday, 25 January 2014

Rosemary Dinner Roll Versi 1

Assalamu'alaikum.

Jalan2 di Tesco terjumpa fresh rosemary. So Ummi pun ikut resepi ni spt yg direcommendkan oleh officemate. Tq Ben.
Texture nya agak padat. Alhamdulillah..anak2 makan smpi licin. makan dgn mushroom soup.




Bahan
11g yis
1/4 cawan air suam
1 cawan fresh milk
4 sudu besar butter
2 cawan tepung
1 sudu besar nadu
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil daun rosemary - cincang
2 sudu besar olive oil
Tambahan
1/2 cawan tepung
1 biji telur
1 sudu kecik fresh milk
coarse sea salt

Cara
1. Masukkan yis kedlm mangkuk kitchen aid, diikuti dgn air suam, kacau2, biarkan hingga terbentuk buih (10-15 min).
2. Masukkan 1 cawan fresh milk dan butter ke dlm saucepan. Masak atas api hingga butter cair (3-4 min).
3. Masukkan tepung, madu, garam, rosemary, campuran susu dan butter ke dlm mangkuk kitchen aid tadi. 4. Mix kelajuan rendah menggunakan dough hook until no dry spots remain.
5. Tambah tepung, 2 sudu sekali tambah, knead kelajuan sederhana hingga lebihkurang 6 minit. Pindahkan doh ke mangkuk lain dan sapukan olive oil di permukaan doh. Tutup mangkuk dgn kain lembap dan biarkan ia naik 2 X ganda (1.5 jam).
6. Pindahkan doh ke permukaan rata cthnya alas pemotong. Gelekkan hingga bentuk 4 segi. potong kpd 16 bhgn. Bentuk2kan bulat, letak dlm loyang pembakar yg telah dialaskan parchment paper.
7. Pukul sedikit telur dgn 1 sudu kecil fresh milk. Sapu permukaan bebola telur tadi.
8. Bakar pada suhu 175 celcius selama 20 minit.


No comments:

Post a Comment