Dah lama sangat Ummi x buat mushroom soup ni. Hari ni tergerak lak nak buat.
Resepi asal di sini. Ummi ubah sikit kira nak perabih stok. Makan dgn Rosemary Dinner Roll versi padat (kurang naik).
Makan dgn Rosemary Dinner Roll (buat sendiri)
1 labu bawang Holland - dice
1 ulas bawang putih - cincang
200 g cendawan shitake - hiris.
1 sudu besar olive oil
1 sudu besar butter
1 sudu besar tepung gandum
450 ml fresh milk
550 ml air
1/2 kiub ayam
sedikit garam
Cara
1. Panaskan olive oil dan butter dlm periuk, tumis bawang holland dan bawang putih hingga wangi.
2. Asingkan sesenduk cendawan. Selebihnya tumis hingga layu.
3. Masukkan tepung gandum, gaul rata.
4. Tambah fresh milk, gaul rata. Bila mendidih tutup api dan sejukkan.
5. Setelah sejuk, blend dan masukkan semula ke dlm periuk tadi.
6. Tambah sesenduk cendawan yg diasingkan tadi,air, kiub ayam dan sedikit garam.
7. Masak hingga mendidih, tutup api.
** Kalau nak buat lg Ummi akan kurangkan susu.
Kalau guna susu cair, Ummi akan letak 250 ml susu cair, 750ml air.
Kalau guna fresh milk, Ummi akan letak 350ml fresh milk, 650ml air.
Butter kurangkan kpd 1/2 sudu besar.
Sume adjustment di atas adalah bg mengurangkan muak.
No comments:
Post a Comment